Ibland uppstår det störningar i trafiken, som innebär att vi inte kan köra som vi utlovat. Du som resenär har enligt lag rätt till förseningsersättning som kompenserar dig för besväret. Det innebär att du kan få ersättning om din resa med oss blir försenad eller inställd. Nedan ser du vilka lagar och förordningar som tillämpas på vår trafik.
Resevillkor
Här kan du läsa Jönköpings Länstrafiks resevillkor(pdf-dokument)
Lagkrav och förordning
Jönköpings Länstrafiks allmänna resevillkor baseras på vad som anges i:
• Lag (2015:953) om kollektivtrafikresenärers rättigheter,
• EU:s förordning (1371/2007) om rättigheter och skyldigheter för tågresenärer,
• EU:s förordning (181/2011) om rättigheter och skyldigheter för bussresenärer.
Ersättningsmodell
Ersättningen baseras på resans faktiska pris. Vid resa med periodbiljett värderas resan utifrån ett dagspris. Blir din resa försenad kan du ha rätt till följande prisavdrag:
• 20–39 minuters försening
50 procent av biljettpriset
• 40–59 minuters försening
75 procent av biljettpriset
• 60 eller mer minuters försening
100 procent av biljettpriset
Om du reser med ett färdmedel som har en linjesträckning på 15 mil eller mer så har du rätt till förseningsersättning enligt EU-förordningen (EU förordning (1371/2007). Det innebär att du får ersättning om din resa blir minst 60 minuter försenad enligt följande nivåer:
• 60-119 minuters försening
25 procent av biljettens pris
• 120 eller mer minuters försening
50 procent av biljettens pris
Undantag för ersättning
• Förseningsersättning lämnas inte i de fall information om trafikstörning publicerats minst tre (3) dygn i förväg. Om ytterligare händelser tillkommer som innebär förseningar från den tillfälliga tidtabellen utbetalas ersättning enligt ordinarie ersättningsregler.
• Vid resa där byte ingår, om tiden mellan det första färdmedlets ankomst och det andra färdmedlets avgång enligt gällande tidtabell understiger 10 minuter, om aktuell Trafikhuvudman inte särskilt angivit annat rörande kortare bytestider.
• Ersättning lämnas inte för eventuell ombord- eller bokningsavgift som erlagts i samband med biljettköp.
• Om resenären lämnat oriktiga uppgifter eller i övrigt missbrukat resevillkoren.
• Vid byte gäller att bytestiden ska vara minst 10 minuter om inte annat framgår av tidtabell eller reseplanerare. Vi ersätter inte följdkostnader som flygbiljetter, missade läkarbesök, förlorad arbetsinkomst, etc.
• Resevillkoren gäller inte för resor med Visingsöfärjan i Jönköpings län. Vid frågor kontakta Jönköpings kommun.
Alternativt färdmedel
Om det finns rimlig anledning att anta att resan blir mer än 20 minuter försenad har du rätt till ersättning för skäliga kostnader för annan transport. Alternativt färdmedel kan t.ex. vara bil, taxi eller annat trafikbolag.
Annat trafikbolag (t.ex. FlixBus, SJ):
Färdbevis måste kunna uppvisas på begäran.
Taxi
Taxameterkvitto i original krävs. Är ni fler som reser i samma taxi krävs delat taxameterkvitto i original. Kvittot skickas i original (portofritt) till följande adress:
Jönköpings Länstrafik
Att: Förseningsersättning
Box 372
551 15 Jönköping.
För 2021 är högsta belopp 1215 kr, (inklusive parkeringsavgift) vilket motsvarar 1/40 av prisbasbeloppet 2021.
Bil
Milersättning enligt Skatteverkets normer. Ersättning utgår per bil, inte per resenär. Minimibelopp 25 kronor. Högsta ersättning för taxi och bil är 1215 kronor (inkl. parkeringsavgift).
Ersättningsformer
Du kan välja på att få din eventuella förseningsersättning utbetald på något av följande sätt:
• Insättning på kundkassa
Insättning på kundkassan krävs det att du har ett registrerat konto hos Jönköpings Länstrafik eller ett resekort.
• Utbetalning till bankkonto
För utbetalning används Swedbanks utbetalningstjänst SUS. Du kan enkelt ansluta dig till tjänsten genom att gå in på swedbank.se och göra en kontoanmälan. Om du inte är kopplad till tjänsten skickas en utbetal- ningsavi till din folkbokföringsadress.
Förseningen uppstår i ett annat län
Följande gäller när en försening uppstår när du reser i ett annat län:
Enkelbiljett
Har du rest med en enkelbiljett ska du alltid ansöka om förseningsersättning av det länstrafikbolag (t.ex. Hallandstrafiken, Västtrafik eller Skånetrafiken) där resan startades. T.ex. startade resan i Halland är det Hallandstrafiken du skall vända dig till när du vill göra din ansökan.
Periodbiljett
Har du rest med en periodbiljett ska du alltid ansöka om förseningsersättning av det länstrafikbolag (t.ex. Hallandstrafiken, Västtrafik eller Skånetrafiken) som du köpt periodbiljett av. Detta gäller oavsett var resan startade och var förseningen uppstod.
Resplus
Har du gjort en resa mellan två eller flera länstrafikbolags områden (t.ex. Jönköpings Länstrafik, Länstrafiken Kronoberg eller Skånetrafiken) med en biljett som har beteckningen Resplus, ansöker du om förseningsersättning här.(Extern länk)
Ansök här
Ansökan om förseningsersättning ska ske inom skälig tid. Omständigheter av personlig natur som sjukdom, vistelse på annan ort eller liknande är av betydelse för bestämmande av om resenären, har ansökt inom skälig tid. En ansökan om förseningsersättning som lämnas inom två (2) månader efter det att Resan avslutades eller skulle ha avslutats, ska dock alltid anses ha lämnats i rätt tid. Resenär som genom en ansökan åberopat försening har bevarat sin rätt att vid senare tillfälle framställa krav på ersättning.
Ansökan om förseningsersättning kan ske på ett av följande alternativ:
A. Ansök om förseningsersättning direkt på webben.
B. Fyll i ansökan om förseningsersättning och skicka till oss via post(pdf-dokument).