Närtrafik
Om du bor på landsbygden utanför en tätort och har längre än en (1) km till närmaste hållplats för linjetrafik har du möjlighet att åka Närtrafik. Du kan då resa mellan bostaden och närmaste tätort inom kommunen, alternativt kommunhuvudorten och i vissa fall över kommun/länsgräns. Du kan även åka till närmaste hållplats. Det är också möjligt att resa till fritidsanläggningar som ligger i anslutning till tätort (max 3 km utanför tätort). Närtrafiken är inte till för att lösa skol- och arbetspendlingsresor. Resan kan samordnas med färdtjänst- och sjukresor.
Regelverk och information
Folder om Närtrafik, Huskvarnasnurren & Öasvängen(pdf-dokument)
Kontaktuppgifter för ärenden gällande Närtrafik
Om linjetrafik finns i begränsad omfattning
Om linjetrafik med buss eller tåg finns är du vanligtvis inte berättigad att resa med Närtrafiken. Närtrafik kan dock användas om antalet vardagsturer med befintlig linjetrafik är tre eller färre i en riktning. Alternativt att tid från ankomst till nästa avresa med linjen från tätort/kommunort är mer än tre timmar mellan kl. 08.00 och 18.00.
Tätorter som på sommaren helt saknar förbindelser omfattas av Närtrafik sommartid.
Här kan du se om du har möjlighet att åka med närtrafik:
Kartsökning för närtrafik(Extern länk)
Tänk på att regelverket för närtrafik måste vara uppfyllt för att vara berättigad att nyttja närtrafik. Kartan ska i första hand ses som en indikation och beställningscentralen kan komma att göra en annan bedömning.
Frågor och svar
När kan jag resa?
Du kan resa med närtrafik under följande tider:
Vardagar | 09:00 - 13:00 17:00 - 22:00 |
Lördag | 15:00 - 22:00 |
Söndag | 15:00 - 22:00 |
Helgdagar | 15:00 - 22:00 |
Påskafton | Närtrafik körs ej |
Midsommarafton | Närtrafik körs ej |
Julafton | Närtrafik körs ej |
Nyårsafton | Närtrafik körs ej |
Hur många resor kan jag göra?
Du kan resa sex (6) enkelresor per vecka.
Hur beställer jag min resa?
Du beställer din resa med Närtrafiken hos Länstrafikens serviceresor på telefonnummer 020-777 666. Serviceresor har öppet måndag-söndag klockan 07.00-23.00. Om du har en tid att passa uppger du det när du beställer resan
När måste jag beställa min resa?
Du kan beställa din resa någon eller några dagar i förväg, men minst två (2) timmar före önskad avresa. Den avtalade tiden är upphämtningstiden. Det kan bli en viss förskjutning av din restid utifrån önskad tid och samordning.
Vad kostar det att resa med närtrafik?
Priset för en resa med närtrafik beräknas efter Jönköpings Länstrafiks ordinarie pris för linjetrafik i två (2) zoner. Här kan du läsa mer om priser för enkelbiljetterna.
Vilka betalsätt kan jag använda?
Du kan betala med betalkort eller kontant. Föraren kan växla högst 100 kronor.
Kan jag betala med en periodbiljett?
Periodbiljetter gäller inte som betalning i närtrafiken med undantaget 30-dagarsbiljett Ungdom och 30 dagarsbiljett Senior. Tänk på att du måste uppge att du åker med 30-dagarsbiljett för ungdom eller senior när du beställer din resa. Barn åker till ungdomspris.
Viktig information om resa med periodbiljett på resekort
- Du måste ha aktiverat din biljett på ditt resekort. Aktivera en biljett på ett resekort gör du på något av följande ställen: På Mitt konto, på Kundcenter, hos en Återförsäljare, i en biljettautomat, ombord på tåg och ombord på buss (när framdörrarna har öppnat)
- Du ska visa upp ditt resekort med tillsammans med ett giltigt inspektionskvitto för föraren. Ett inspektionskvitto är ett kvitto som visar att biljetten är aktiverad och giltig för resa. Ett inspektionskvitto kan du skriva ut på följande ställen: på Kundcenter, hos en Återförsäljare, i en biljettautomat, ombord på tåg och ombord på buss (när framdörrarna har öppnat)
Viktig information om resa med periodbiljett i Appen
- Du måste vid beställningen av resan uppge att du har som avsikt att betala med din 30-dagarsbiljett för Ungdom eller Senior.
- Du måste ha aktiverat din biljett i appen innan resan. Aktivera en biljett i appen kan du göra direkt i köp flödet eller manuellt vid ett senare tillfälle.
- När du ska genomföra din resa ska du visa upp din aktiverade och giltiga biljett (Azteckoden) för föraren.
Får jag ha med bagage?
Bagage får tas med i samma omfattning som vid en linjelagd bussresa, det vill säga två normalstora väskor.
Får jag ha med ett husdjur?
Husdjur får inte medföras vid resa med Närtrafik. Undantaget är ledarhund/servicehund.
Får jag ha med barnvagn, rollator eller rullstol?
Det går bra att resa med barnvagn, rollator eller rullstol. Hämtning och lämning i bostad kan inte beställas inom Närtrafiken. Sker resa med barnvagn ska barnets ålder anges vid bokning för att rätt typ av bilbarnstol ska finnas med på resan.
Kan jag be föraren om att göra ett stopp eller uppehåll längst resan?
Stopp eller uppehåll under resan medges ej.
Kan ett barn åka själv med närtrafik?
Barn under 10 år bör ha med en vuxen i sällskap under resan, (medresenär).
Missbruk av Närtrafik
Vid upprepat missbruk av Närtrafik som orsakats av dig som resenär, exempelvis om du uteblir vid hämtning vid upprepade tillfällen, har Länstrafiken möjlighet att stänga av ditt resande med Närtrafik upp till tre månader.
Huskvarnasnurren (f.d. linje 71 och 72):
Du måste boka din resa med linje 71 och 72. Samtidigt passar vi på att byta namn till ’Huskvarnasnurren’.
Linjen kommer att trafikeras av ett lite mindre fordon men med samma anpassning för funktionsnedsatta och förare som hjälper dig vid av- och påstigning. Huskvarnasnurren är en del av kollektivtrafiken och riktar sig i första hand till personer över 65 år men är öppen även för andra resenärer.
Linjen knyter samman bostadsområdena med det lokala köpcentrat och vårdcentralen. Huskvarnasnurren har mycket hög tillgänglighet för funktionsnedsatta. Bussen är handikappanpassad och har plats för 4 passagerare, varav max två med rullstol. Det går även bra att resa med barnvagn - uppge barnets ålder vid bokning så ordnar vi bilbarnstol. Bussen är av låggolvstyp och det finns möjlighet att ta med rollator eller rullstol. Du ska känna dig trygg och säker före och under resan.
Föraren kan hjälpa dig på och av bussen om du behöver. Du får hjälp att spänna fast ditt hjälpmedel.
Linjen körs enligt tidtabell måndag - söndag. Resan förbokas senast 2 timmar före avresa, du bokar din resa från den plats och tid som passar dig bäst enligt tidtabellen. Finns ingen resa bokad på en tur enligt tidtabellen körs inte linjen. Då använder vi fordonet till andra uppdrag inom serviceresor.
Hållplatser finns utmärkta längs linjen med markering kring lyktstolpe. Du har möjlighet att stiga på bussen vid hållplatsen nära din bostad eller stiga på utmed gatan där linjen passerar. Beställ din resa senast två timmar innan avresa.
Du ringer till beställningscentralen på telefon 020-777 666.
När du beställer din resa anger du när du vill resa, från adress och till adress samt hur många ni är som önskar resa. Ni kan resa max 4 gående personer tillsammans. Biljettmaskin finns på bussen.
Avgiften för att resa med Huskvarnalinjen följer Länstrafikens priser och zoner. Observera att vi inte tar emot kontant betalning.
Nedan hittar du tidtabellen för Huskvarnasnurren:
Norra Huskvarna(pdf-dokument)
Södra Huskvarna(pdf-dokument)
Öasvängen:
Kollektivtrafiken på ön, Öasvängen, går enligt en tidtabell under sommaren och måste bokas resten av året. Sommartid stannar Öasvängen självklart vid alla hållplatser men du har även möjlighet att vinka in den och hoppa på mellan hållplatserna.
Du kan förbeställa resor med Öasvängen ungefär en vecka i förväg. Du kan även boka fasta resor i förväg men glöm inte att avboka den om du vill hoppa över din fasta resa vid något tillfälle.
Här hittar du tidtabellen för Öasvängen from 2021-12-12.(pdf-dokument)