Om du bor på landsbygden utanför en tätort och har längre än 1 km till närmaste hållplats för linjetrafik har du möjlighet att åka Närtrafik. Du kan då resa mellan bostaden och närmaste tätort inom kommunen, alternativt kommunhuvudorten och i vissa fall över kommun/länsgräns. Du kan även åka till närmaste hållplats. Det är också möjligt att resa till fritidsanläggningar som ligger i anslutning till tätort (max 3 km utanför tätort). Närtrafiken är inte till för att lösa skol- och arbetspendlingsresor. Resan kan samordnas med färdtjänst- och sjukresor.
Om linjetrafik finns i begränsad omfattning
Om linjetrafik med buss eller tåg finns är du vanligtvis inte berättigad att resa med Närtrafiken. Närtrafik kan dock användas om antalet vardagsturer med befintlig linjetrafik är tre eller färre i en riktning. Alternativt att tid från ankomst till nästa avresa med linjen från tätort/kommunort är mer än tre timmar mellan kl. 08.00 och 18.00. Tätorter som på sommaren helt saknar förbindelser omfattas av Närtrafik sommartid.
Här kan du se om du har möjlighet att åka med närtrafik:
Kartsökning för närtrafik(Extern länk)
Tänk på att regelverket för närtrafik måste vara uppfyllt för att vara berättigad att nyttja närtrafik. Kartan ska i första hand ses som en indikation och beställningscentralen kan komma att göra en annan bedömning.
När kan jag resa?
Med Närtrafik kan du resa följande tider; vardagar klockan 9.00-13.00 och 17.00-22.00 samt lördagar, söndagar och helgdagar kl. 15.00-22.00. Du kan göra 6 enkelresor/vecka. Närtrafiken är inställd på påskafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton.
Hur beställer jag min resa?
Du beställer din resa med Närtrafiken hos Länstrafikens serviceresor på telefonnummer 020-777 666. Serviceresor har öppet måndag-söndag klockan 7.00-23.00.
Du kan beställa din resa någon eller några dagar i förväg, men minst två timmar före önskad avresa. Den avtalade tiden är hämttiden. Det kan bli en viss förskjutning av din restid utifrån önskad tid och samordning. Om du har en tid att passa uppger du det när du beställer resan.
Vad kostar det?
Prissättning av resa sker utifrån Länstrafikens ordinarie priser för linjetrafik i två zoner. Du kan betala kontant och med bank- eller kreditkort. Föraren kan växla högst 100 kronor.
Reskassa eller månadskort gäller inte, undantaget Period Ungdom 30D och Period Senior 30D, som registrerats på Mina sidor med giltigt personnummer samt aktiverats på buss, tåg eller försäljningsställe minst tre (3) dagar innan första resan ska utföras. Tänk på att uppge att du åker med Period ungdom 30D när du beställer din resa. Barn åker till ungdomspris.
Missbruk av Närtrafik
Vid upprepat missbruk av Närtrafik som orsakats av dig som resenär, exempelvis om du uteblir vid hämtning vid upprepade tillfällen, har Länstrafiken möjlighet att stänga av ditt resande med Närtrafik upp till tre månader.
Folder om Närtrafik(pdf-dokument)
Regelverk för Närtrafik(pdf-dokument)
Kontaktuppgifter för ärenden gällande Närtrafik